Researchers

ZAIMA Nobuhiro

ZAIMA Nobuhiro
Professor
Faculty Department of Applied Biological Chemistry / Graduate School of Agriculture / Agricultural Technology and Innovation Research Institute
Researchmap https://researchmap.jp/zaima

Education and Career

Education

  • 1997/04 - 2002/03 , Kyoto University, Faculty of Agriculture,
  • 2002/04 - 2004/03 , Kyoto University, Graduate School of Agriculture,
  • 2004/04 - 2007/03 , Kyoto University, Graduate School of Agriculture,

Academic & Professional Experience

  • Apr. 2021 - Today , Kindai University Faculty of Agriculture 教授
  • 2018 - Today , 近畿大学アグリ技術革新研究所 学際生命科学研究室 室長(兼任)
  • Apr. 2015 - Mar. 2020 , Kindai University Faculty of Agriculture 准教授
  • Sep. 2016 - Feb. 2017 , Imperial College London visiting researcher
  • Apr. 2011 - Mar. 2015 , 近畿大学 農学部 講師
  • Oct. 2008 - Mar. 2011 , Hamamatsu University School of Medicine 分子イメージング先端研究センター 特任助教
  • Apr. 2007 - Sep. 2008 , 三菱化学生命科学研究所 特別研究員

Research Activities

Research Areas

  • Other, Other
  • Life sciences, Food sciences

Research Interests

脂質代謝異常, 質量分析イメージング, 質量顕微鏡, 脂質蓄積ミオパチー, 脂質, ATGL変異症, 脂肪肝, 動脈硬化, 病理解析, 粥状動脈硬化, 腹部大動脈瘤, 自閉症

Published Papers

  1. Nucleic acids and collagen can attenuate ovariectomy-induced degeneration of fibers in the abdominal aortic wall of female rat
    Mayo Higashihara; Hirona Kugo; Tomomi Nakamura; Tomoko Sumi; Daisuke Shimizu; Keisuke Kiriyama; Mica Fujita; Keita Sutoh; Tatsuya Moriyama; Nobuhiro Zaima
    PharmaNutrition  , 100360-100360, Oct. 2023  , Refereed
  2. スギ花粉抗原の経皮感作能の評価と検証
    原田 陽平; 土喰 光希; 嶌田 力也; 棚橋 菜々; 矢野 えりか; 財満 信宏; 森山 達哉
    アレルギーの臨床  43  (5)  , 401-403, May. 2023 
  3. 食品香気成分であるβカリオフィレン吸入後の体内移行と血管に及ぼす影響
    財満 信宏; 東原 真代; 松村 晋一; 吉岡 百合; 森山 達哉
    脂質生化学研究  65  , 289-290, May. 2023 

MORE

Books etc

  1. 栄養素でわかる食品と健康=WEB連動テキスト , 財満信宏 , 培風館 , Apr. 2016
  2. Encyclopedia of Analytical Chemistry. , Nobuhiro Zaima , John Wiley & Sons, Ltd , Sep. 2015
  3. アンチエイジングをめざした水産物の利用 (水産学シリーズ) , 平田 孝; 菅原 達也; 又平 芳春; 酒井 祥太; 都築 毅; 宮澤 陽夫; 橋本 道男; 財満 信宏; 齋藤 洋昭; 眞岡 孝至; 水田 尚志; 日本水産学会; 平田 孝; 菅原 達也 , 恒星社厚生閣 , 6, Oct. 2011

MORE

Conference Activities & Talks

  1. 大豆サポニンアグリコン(ソヤサポゲノール)の脂肪細胞における脂肪蓄積への影響 , 髙田祐一; 加茂修一; 岩本和子; 川畑葉月; 財満信宏; 佐藤俊郎; 森山達哉 , 第1回中性脂肪学会学術集会 , 9, Sep. 2017
  2. 脂肪分の過剰摂取がAAAに与える影響 , 橋本佳祐; 久後裕菜; 宮本智絵; 財満信宏; 森山達哉 , 第1回中性脂肪学会学術集会 , 9, Sep. 2017
  3. 高シュークロース食の摂取が腹部大動脈瘤の進展・破裂と血管壁に出現する脂肪細胞へ及ぼす影響の病理的評価 , 宮本 智絵; 橋本 佳祐; 久後 裕菜; 財満 信宏; 森山 達哉 , 第1回中性脂肪学会学術集会 , 9, Sep. 2017

MORE

MISC

  1. 〈Review〉Studies on the allergens contained in crops and fruits , 衣笠, 芹菜; 泉, 愛理; 福住, 綾乃; 矢野, えりか; 財満, 信宏; 森山, 達哉 , 近畿大学農学部紀要 = MEMOIRS OF THE FACULTY OF AGRICULTURE OF KINDAI UNIVERSITY , 55 , 1 , 14 , 31, Mar. 2022
    Summary:type:Departmental Bulletin Paper [Synopsis] Food allergy is a hypersensitivity reaction mediated by immunological mechanisms to foods. The causative components are mainly proteins. Foods responsible for causing food allergy include animal foods and plant-based foods, but this article focuses on plant foods and introduces allergens in vegetables, fruits, and crops. And, the diversity of the mechanism in which the food allergy is contracted has been noticed recently. Though the sensitization route has diversity, in recent years, "transdermal sensitization" has been noticed as a new sensitization route. Transdermal sensitization is the invasion of allergen molecule from the skin, and the sensitization is established. There are many unclear points such as the characteristics of the allergen which is easy to be sensitized transdermally, and the elucidation of the details is required. This review introduces the percutaneous sensitization potential of agricultural crops, mainly fruits and soybeans, including our research findings. And using specific antibodies against these allergens, we performed quantitative and qualitative risk variation analysis of allergens in plant food by various treatment, processing method, cultivation method, cultivar, etc. In this review, we also introduce our research findings on these fluctuation analyses.
  2. 食物アレルゲンとしての植物由来生体防御タンパク質 , 泉 愛理; 衣笠 芹菜; 福住 綾乃; 矢野 えりか; 財満 信宏; 森山 達哉 , アレルギーの臨床 , 41 , 14 , 1319 , 1322 , Dec. 2021
    Summary:植物由来の食物アレルゲンの多くは感染特異的タンパク質(PR-P)ファミリーに属するものが多いことが知られている。これらは植物間で構造が類似しており、また植物内で比較的存在量が多いことや、分子内S-S結合に起因する消化抵抗性や吸収性、熱安定性などのアレルゲンとなりやすい分子特性を有する。このPR-Pファミリーは病虫害や環境ストレスなどによって発現が増加するため、植物の栽培環境によってこれらの分子が増減し、アレルゲン性に影響を及ぼす可能性がある。本稿では、食物アレルゲンとしての植物由来生体防御タンパク質について概説し、新たに果物由来の経皮感作抗原として同定されたアレルゲン候補分子も、これらの生体防御タンパク質に属することを紹介する。(著者抄録)
  3. 経皮感作しうる果物由来アレルゲン・コンポーネント , 衣笠 芹菜; 泉 愛理; 棚橋 菜々; 財満 信宏; 森山 達哉 , アレルギーの臨床 , 41 , 12 , 1096 , 1100 , Nov. 2021
    Summary:近年、食物アレルギーの感作経路として、皮膚から侵入したアレルゲンによる「経皮感作」が注目されている。経皮感作には、ランゲルハンス細胞や皮膚上皮細胞由来のTSLP、好塩基球などが関与する。私たちは、マウスモデル系を用いて、様々な食品抽出物を皮膚に塗布することで、マウスにおけるTh2型抗体であるIgE、IgG1の産生を指標にして経皮感作抗原の同定を進めている。本稿では、経皮感作に関する総論とともに、果物由来の経皮感作抗原の同定例として、チェリー及びキウイに関する我々の研究成果を簡単に紹介する。(著者抄録)

MORE

Patents

  1. ニコチン摂取の影響による血管壁のコラーゲン分解防止剤 , 財満 信宏, 松村 晋一, 吉岡 百合 , 特許第7244024号
  2. 大動脈瘤の予防用医薬組成物および加工食品 , 財満 信宏, 久後 裕菜, 北野 幹浩, 廣田 益教, 平野 賢一 , 特許第7236119号
  3. 植物性色素を含有する組成物 , 財満 信宏, 松村 晋一, 吉岡 百合, 須見 友子, 山田 和哉, 望月 雄斗, 野津 昌史, 小林 崇典

MORE

Awards & Honors

  1. 2020, 15th J. Oleo Sci. Impact Award
  2. 2018, 日本栄養・食糧学会, 奨励賞
  3. 2017, 日本油化学会, 第16回日本油化学会オレオサイエンス賞

MORE

Research Grants & Projects

  1. 日本学術振興会, 科学研究費助成事業 基盤研究(B), 腹部大動脈瘤予防法確立にむけた栄養学的基盤研究 , 近畿大学
  2. 日本学術振興会, 科学研究費助成事業 挑戦的研究(萌芽), 食品香気成分と生体の未知なる関係を理解するための萌芽的研究 , 近畿大学
  3. 日本学術振興会, 科学研究費助成事業 基盤研究(C), 血管周囲脂肪細胞による血管壁炎症に着目した腹部大動脈瘤形成の機序解明と治療戦略 , 浜松医科大学

MORE