Researchers

TOMITA Keiko

TOMITA Keiko
Associate Professor
Faculty Department of Food Science and Nutrition / Graduate School of Agriculture
Researchmap https://researchmap.jp/keitomi-color11

Research Activities

Research Areas

  • Humanities & social sciences, Home economics, lifestyle science

Research Interests

給食経営管理, フードコーディネート, 食育, 色彩心理, 食事学, tableart, food coordination, diet education, psychology and color of diet environment, Diet Designing and management

Published Papers

  1. Effect of various thermal processing methods and pretreatment methods to reduce phosphorus content of chicken meat for CKD patients
    Kozue Uenishi; Keiko Tomita; Shinsuke Kido
    Nutrition and Food Science  53  (1)  , 61-70, 19, Apr. 2022  , Refereed
  2. Survey on mastication among nursery school children: Comparison between 2011 and 2016
    Misato Yasuoka; Keiko Tomita
    Asian Congress of Nutrition 2019  Aug. 2019  , Refereed
  3. Psychological effects of the color and line thickness of dish rims on the visual palatability of meals among individuals with low vision
    Keiko Tomia; Misato Yasuoka; Yukari Muramoto; Motoko Matsui
    Asian Congress of Nutrition 2019  Aug. 2019  , Refereed

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Books etc

  1. 味以外のおいしさの科学 , 山野善正; 冨田圭子; 他48名 , 第2章喫食環境とおいしさ 第1節 背景色とおいしさ , 第2章喫食環境とおいしさ 第1節 背景色とおいしさ , エヌティーエス , Nov. 2022
  2. 改訂 カレント給食経営管理論 , 松井, 元子; 冨田, 圭子; 石川, 豊美; 加賀谷, みえ子; 河合, 潤子; 小山, 洋子; 佐伯, 孝子; 相良, 多喜子; 藤田, 静子; 堀田, 千津子; 三浦, 英雄; 村元, 由佳利 , 第5章3,第6章1,第7章、第10章2・4・8(2)・9、資料編 , 第5章3,第6章1,第7章、第10章2・4・8(2)・9、資料編 , 建帛社 , Apr. 2021
  3. 調理学実習第2版 , 冨田 圭子 , 第5章パーティ上手な西洋料理p.29-34、メニュー編:行事食1~4p.92、p.96 , 第5章パーティ上手な西洋料理p.29-34、メニュー編:行事食1~4p.92、p.96 , 講談社 , Apr. 2019

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Conference Activities & Talks

  1. Psychological effect of chocolate background colors on taste, texture and temperature senses , 冨田圭子; 内田 和; 河浦萌海; 船本真由; 澤田美総 , 日本色彩学会 , 26, Jun. 2022
  2. コーヒーカップの色が消費者の心理に及ぼす影響~ビビット、ペール、ダークトーンの場合~ , 冨田圭子; 田中里枝; 橋本京佳; 安岡美総 , 第68回日本栄養改善学会学術総会 , 2, Oct. 2021
  3. 視覚障害者の食のバリアフリー化を目指した地域密着型支援体制のための基礎調査 - 晴眼者のバリアの現状と問題点の抽出 , 冨田圭子; 菊川絢未; 辻本 郁実; 澤田美総 , 日本調理科学会21年度大会 , 7, Sep. 2021

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MISC

  1. レッツトライクッキング1・2・3「手軽においしく魚を食べよう」 , 西 奈保; 蔭川美智代; 冨田圭子 , 食物と健康 , 176 , 冬 , 14 , 20 , Dec. 2022
  2. レッツトライクッキング1・2・3「夏野菜たっぷりカラフル簡単イタリアン」 , 平田庸子; 南 皓子; 冨田圭子 , 食物と健康 , 175 , 夏 , 14 , 20 , Jul. 2022
  3. レッツトライクッキング1・2・3「ちょっとした工夫でヘルシーな減塩食生活を!」 , 西川貴子; 中野佐和子; 冨田圭子 , 食物と健康 , 174 , 冬 , 8 , 14 , Dec. 2021

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Research Grants & Projects

  1. 株式会社カワニシ, おからを用いた新規メニューの開発
  2. 奈良県, なら歴史芸術文化村幼児向けプログラムと連動した食育プログラム事業
  3. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research, Psychological effects of color on the visual palatability of meals among individuals with low vision , Kindai University

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