Researchers

TOMITA Keiko

TOMITA Keiko
Associate Professor
Faculty Department of Food Science and Nutrition / Graduate School of Agriculture
Researchmap https://researchmap.jp/keitomi-color11

Research Activities

Research Areas

  • Humanities & social sciences, Home economics, lifestyle science

Research Interests

給食経営管理, フードコーディネート, 食育, 色彩心理, 食事学, tableart, food coordination, diet education, psychology and color of diet environment, Diet Designing and management

Published Papers

  1. Effect of various thermal processing methods and pretreatment methods to reduce phosphorus content of chicken meat for CKD patients
    Kozue Uenishi; Keiko Tomita; Shinsuke Kido
    Nutrition and Food Science  53  (1)  , 61-70, 19, Apr. 2022  , Refereed
  2. Survey on mastication among nursery school children: Comparison between 2011 and 2016
    Misato Yasuoka; Keiko Tomita
    Asian Congress of Nutrition 2019  Aug. 2019 
  3. Psychological effects of the color and line thickness of dish rims on the visual palatability of meals among individuals with low vision
    Keiko Tomia; Misato Yasuoka; Yukari Muramoto; Motoko Matsui
    Asian Congress of Nutrition 2019  Aug. 2019 

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Books etc

  1. 味以外のおいしさの科学 , 山野善正; 冨田圭子; 他48名 , 第2章喫食環境とおいしさ 第1節 背景色とおいしさ , 第2章喫食環境とおいしさ 第1節 背景色とおいしさ , エヌティーエス , Nov. 2022
  2. 改訂 カレント給食経営管理論 , 松井, 元子; 冨田, 圭子; 石川, 豊美; 加賀谷, みえ子; 河合, 潤子; 小山, 洋子; 佐伯, 孝子; 相良, 多喜子; 藤田, 静子; 堀田, 千津子; 三浦, 英雄; 村元, 由佳利 , 第5章3,第6章1,第7章、第10章2・4・8(2)・9、資料編 , 第5章3,第6章1,第7章、第10章2・4・8(2)・9、資料編 , 建帛社 , Apr. 2021
  3. 調理学実習第2版 , 冨田 圭子 , 第5章パーティ上手な西洋料理p.29-34、メニュー編:行事食1~4p.92、p.96 , 第5章パーティ上手な西洋料理p.29-34、メニュー編:行事食1~4p.92、p.96 , 講談社 , Apr. 2019

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Conference Activities & Talks

  1. The influence of the color of the rim of a plate on the volume and visual palatability of food ~In the case of red, blue, and yellow~ , Keiko Tomita; Kumi Ohta; Arisa Iwawaki; Yuichiro Fujimoto; Hirokazu Kato , 日本色彩学会第55回全国大会 , 29, Jun. 2024
  2. The impact of the impressions brought about by 63 background colors on the visual palatability of chocolate - Focusing on the texture , Keiko Tomita; Moemi Suzuki; Yumi Yasui; Yukina Terada; Nodoka Uchida; Moemi Kawaura; Mayu Funamoto; Misato Sawada , 第78回日本栄養・食糧学会大会 , 26, May. 2024
  3. Image of sweets among university students and their parents About the possibility of “colorfulness” , Keiko Tomita; Chisato Minami; Hitomi Ohtsuki; Misaki Hamashita; Mayumi Iwasaki; Makoto Yamada; Maya Takeda , 令和5年度 日本色彩学会関西支部大会 , 2, Mar. 2024

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MISC

  1. レッツトライクッキング1・2・3「朝食におすすめ世界をめぐる卵料理」 , 平田庸子; 中野佐和子; 冨田圭子 , 食物と健康 , 179 , 夏 , 14 , 20 , Jul. 2024
  2. レッツトライクッキング1・2・3「世界のパン・お菓子教室 -フランスー」 , 細見和子; 横井亮子; 冨田圭子 , 食物と健康 , 178 , 冬 , 14 , 20 , Dec. 2023
  3. レッツトライクッキング1・2・3「いろんな芋で作った料理を食べ手暑い夏を乗り切りましょう!」 , 竹内美貴; 内田賢子; 冨田圭子 , 食物と健康 , 177 , 夏 , 14 , 20 , Jul. 2023

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Research Grants & Projects

  1. 科学研究費補助金 基盤研究(C), 色彩特性と錯視を融合させた新しい食事量感調整システムの開発と検証
  2. 株式会社カワニシ, おからを用いた新規メニューの開発
  3. 奈良県, なら歴史芸術文化村幼児向けプログラムと連動した食育プログラム事業

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