Researchers
- TOMITA Keiko
- Associate Professor
Faculty | Department of Food Science and Nutrition / Graduate School of Agriculture |
---|---|
Researchmap | https://researchmap.jp/keitomi-color11 |
Research Activities
Research Areas
- Humanities & social sciences, Home economics, lifestyle science
Research Interests
給食経営管理, フードコーディネート, 食育, 色彩心理, 食事学, tableart, food coordination, diet education, psychology and color of diet environment, Diet Designing and management
Published Papers
-
Effect of various thermal processing methods and pretreatment methods to reduce phosphorus content of chicken meat for CKD patients
Kozue Uenishi; Keiko Tomita; Shinsuke Kido
Nutrition and Food Science 53 (1) , 61-70, 19, Apr. 2022 , Refereed -
Survey on mastication among nursery school children: Comparison between 2011 and 2016
Misato Yasuoka; Keiko Tomita
Asian Congress of Nutrition 2019 Aug. 2019 -
Psychological effects of the color and line thickness of dish rims on the visual palatability of meals among individuals with low vision
Keiko Tomia; Misato Yasuoka; Yukari Muramoto; Motoko Matsui
Asian Congress of Nutrition 2019 Aug. 2019
Books etc
- 食文化論/食育・食生活論 , 濱口郁枝; 冨田圭子; 小野真美; 安藤真美; 岩崎佳孝; 小野くに子; 小野真紀子; 康 薔薇; 境田可奈子; 作田はるみ; 澤田美総; 時岡奈穂子; 中野加都子; 西川章江; 松井元子; 村元由佳利; 吉野達也 , 講談社 , 15, Jan. 2025
- 味以外のおいしさの科学 , 山野善正; 冨田圭子; 他48名 , 第2章喫食環境とおいしさ 第1節 背景色とおいしさ , 第2章喫食環境とおいしさ 第1節 背景色とおいしさ , エヌティーエス , Nov. 2022
- 改訂 カレント給食経営管理論 , 松井, 元子; 冨田, 圭子; 石川, 豊美; 加賀谷, みえ子; 河合, 潤子; 小山, 洋子; 佐伯, 孝子; 相良, 多喜子; 藤田, 静子; 堀田, 千津子; 三浦, 英雄; 村元, 由佳利 , 第5章3,第6章1,第7章、第10章2・4・8(2)・9、資料編 , 第5章3,第6章1,第7章、第10章2・4・8(2)・9、資料編 , 建帛社 , Apr. 2021
Conference Activities & Talks
- 視覚障害者の食事における困りごと・工夫点に関する調査 , 冨田圭子; 塩見遥希; 石川佳子 , 第32回視覚障害リハビリテーション研究発表会 , 22, Sep. 2024
- 調理を通して他者をもてなす経験が幼児の自己肯定感・保護者の心のゆとりに及ぼす影響 , 松田久美; 北野莉佳子; 山中有里菜; 北村 良子; 大石 朝子; 福永 礼美 , 令和6年度奈良県栄養士会研究発表会 , 17, Sep. 2024
- The influence of the color of the rim of a plate on the volume and visual palatability of food ~In the case of red, blue, and yellow~ , Keiko Tomita; Kumi Ohta; Arisa Iwawaki; Yuichiro Fujimoto; Hirokazu Kato , 日本色彩学会第55回全国大会 , 29, Jun. 2024
MISC
- レッツトライクッキング1・2・3「うま味たっぷり!きのこをいろんな料理に組み合わせて味わってみよう」 , 西 奈保; 南 晧子; 冨田圭子 , 食物と健康 , 180 , 冬 , 14 , 20 , Dec. 2024
- レッツトライクッキング1・2・3「朝食におすすめ世界をめぐる卵料理」 , 平田庸子; 中野佐和子; 冨田圭子 , 食物と健康 , 179 , 夏 , 14 , 20 , Jul. 2024
- レッツトライクッキング1・2・3「世界のパン・お菓子教室 -フランスー」 , 細見和子; 横井亮子; 冨田圭子 , 食物と健康 , 178 , 冬 , 14 , 20 , Dec. 2023
Research Grants & Projects
- 科学研究費補助金 基盤研究(C), 色彩特性と錯視を融合させた新しい食事量感調整システムの開発と検証
- 株式会社カワニシ, おからを用いた新規メニューの開発
- 奈良県, なら歴史芸術文化村幼児向けプログラムと連動した食育プログラム事業