Researchers

OZAKI Yoshihiko

OZAKI Yoshihiko
Professor
Faculty Department of Science and Technology on Food Safety / Graduate School of Biology-Oriented Science and Technology
Researchmap https://researchmap.jp/OY001952

Education and Career

Education

  • - 1994/10 , Osaka Prefecture University,
  • 1983/04 - 1987/03 , Osaka Prefecture University, 農学部,

Academic & Professional Experience

  • Apr. 2012 - Today , Kinki University Dept. Biology oriented Science& Technology Professor
  • Apr. 2011 - Mar. 2012 , National Institute of Fruit Tree Science Plant Physiology & Fruit Chemistry Division Chief Researcher
  • Apr. 2010 - Mar. 2011 , (独)農研機構果樹研究所 健康機能性研究チーム(つくば) 上席研究員
  • Apr. 2007 - Mar. 2010 , (独)農研機構果樹研究所 健康機能性研究チーム(興津) 主任研究員
  • Apr. 2003 - Mar. 2007 , Industrial Technology Center of Wakayama Prefecture 生活産業部食品工学担当 主査研究員
  • Jan. 2000 - Mar. 2003 , Industrial Technology Center of Wakayama Prefecture 生活産業部食品工学担当 副主査研究員
  • Apr. 1996 - Dec. 1999 , Industrial Technology Research Center of Wakayama Pref. Government 生活産業部食品工学担当 Resercher
  • Apr. 1989 - Mar. 1996 , Wakayama Agri-Bio Research Center Research Chemist
  • Oct. 1989 - Sep. 1990 , US. Dept. of Agriculture , Agricultural Research Service Fruit & Vegetable Chemistry Laboratory Foreign research associate
  • Apr. 1987 - Mar. 1989 , Wakayama Agricultural Processing Research Corporation Research chemist

Research Activities

Research Areas

  • Life sciences, Food sciences
  • Environmental science/Agricultural science, Horticulture
  • Life sciences, Applied biochemistry

Research Interests

カキ, ウメ, カンキツ, リモノイド, ペクチン, 食品機能, 酵素, 果実加工, limonoid, Pectin, Enzymatic peeling, Fruit processing

Published Papers

  1. Effects of Kaki-tannin on Blood Lipid Parameters in Healthy Subjects -Analysis of LDL Cholesterol, HDL Cholesterol, non-HDL Cholesterol, and Triglyceride Levels in Healthy Subjects-
    Suzuki, T; Moriguchi, Y; Ozaki, Y; Komatani, T; Fukuda, M
    Jpn Pharmacol. Her.  51  (1)  , 137-151, Jan. 2023  , Refereed
  2. Changes in proanthocyanidin content during the processing of Umeshu, a spirit-based liqueur of Japanese apricot (Prunus mume Sieb. et Zucc.) fruit.
    Horinishi Asako, Toyama Yoshimasa, Watanabe Minoru, Ayano Shigeru, Ozaki Yoshihiko
    ACS Food Science & Technology  16, Sep. 2022  , Refereed
  3. Effects of Kaki-tannin on Reducing Serum LDL Cholesterol Levels in Volunteers with Borderline and Mild Hyper-LDL Cholestrolemia: A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled, Parallel-group Comparison Trial(和訳中)
    Suzuki Toshio; Moriguchi Yoshifumi; Ozaki Yoshihiko; Kometani Takashi; Fukuda Masahiro
    薬理と治療  50  (2)  , 237-246, Feb. 2022  , Refereed

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Books etc

  1. 食品酵素化学の最新技術と応用〈2〉展開するフードプロテオミクス (バイオテクノロジーシリーズ) , 尾崎 嘉彦 , 第22章微生物酵素によるカキ果実剥皮技術の開発 , 第22章微生物酵素によるカキ果実剥皮技術の開発 , シーエムシー出版 , Nov. 2011
  2. カット野菜品質・衛生管理ハンドブック , 尾崎 嘉彦 , 第6章9節カットフルーツ , 第6章9節カットフルーツ , サイエンスフォーラム , Feb. 2009
  3. 食品機能性の科学 , 尾崎 嘉彦 , 第3部 第2章 6節3 リモノイド , 第3部 第2章 6節3 リモノイド , 産業技術サービスセンター , Apr. 2008

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Conference Activities & Talks

  1. 塩蔵ウメ種子に含まれる不溶性プロアントシアニジン定量の試み , 岩井聡磨; 堀西朝子; 綾野茂; 尾﨑嘉彦 , 日本食品科学工学会第70回大会 , 26, Aug. 2023
  2. Changes in Proanthocyanidin during the Umeshu Processing , 堀西朝子; 登山仁雅; 渡邉穣; 綾野茂; 尾﨑嘉彦 , 日本農芸化学会2023年度大会 , 16, Mar. 2023
  3. 梅干加工工程でのプロアントシアニジンの変化 , 正木智也; 堀西朝子; 野口晟太郎; 木村千沙里; 藤原啓史; 綾野茂; 尾﨑嘉彦 , 日本農芸化学会2023年度大会 , 16, Mar. 2023

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MISC

  1. 果樹研究最前線 No.299 酵素法によるブドウ果実の剥皮技術の開発 , 滝沢潤; 尾崎嘉彦 , 果実日本 , 77 , 2 , 2022
  2. 果実類の高品位一次加工品の製造への応用が期待される酵素剥皮技術 , 尾崎嘉彦 , 果樹 , 71 , 7 , 10‐14 , 1, Jul. 2017
  3. ブドウ産業の現状と今後の動向 ブドウの果実成分と機能性研究の現状 , 尾崎嘉彦 , 果実日本 , 72 , 6 , 49‐53 , 43 , 15, Jun. 2017

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Patents

  1. Peeling procedure of fruit and vegetables , 滝沢潤, 木下友花, 尾﨑嘉彦, 堀西朝子 , 特許第7417215号
  2. ビワ果実の剥皮方法及び剥皮ビワ果実 , 野口 真己, 尾崎 嘉彦 , 特許5991676
  3. カキ果実の剥皮方法及び剥皮カキ果実 , 野口 真己, 尾崎 嘉彦, 東 順一 , 特許5916116

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Awards & Honors

  1. Jan. 2013, 茨城県科学技術振興財団, つくばサイエンス・アカデミー
  2. Sep. 2012, 社団法人日本果汁協会, 技術奨励賞

Research Grants & Projects

  1. 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 生研支援センター, 革新的技術開発・緊急展開事業(うち先導プロジェクト), 国産果実の新たな需要を喚起する育種素材の創出および加工技術の開発 , 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 果樹茶業研究部門 他11機関
  2. 農林水産省, 農林水産省委託プロジェクト研究, 広域・大規模生産に対応する業務・加工用作物品種の開発 , 独立行政法人 農業食品産業技術総合研究機構他
  3. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C), Research for stability of solubilyzing polyphenols with beta-1,3-glucan , Osaka City University

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