Researchers
- OZAKI Yoshihiko
- Professor
Faculty | Department of Science and Technology on Food Safety / Graduate School of Biology-Oriented Science and Technology |
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Researchmap | https://researchmap.jp/OY001952 |
Education and Career
Education
- - 1994/10 , Osaka Prefecture University,
- 1983/04 - 1987/03 , Osaka Prefecture University, 農学部,
Academic & Professional Experience
- Apr. 2012 - Today , Kinki University Dept. Biology oriented Science& Technology Professor
- Apr. 2011 - Mar. 2012 , National Institute of Fruit Tree Science Plant Physiology & Fruit Chemistry Division Chief Researcher
- Apr. 2010 - Mar. 2011 , (独)農研機構果樹研究所 健康機能性研究チーム(つくば) 上席研究員
- Apr. 2007 - Mar. 2010 , (独)農研機構果樹研究所 健康機能性研究チーム(興津) 主任研究員
- Apr. 2003 - Mar. 2007 , Industrial Technology Center of Wakayama Prefecture 生活産業部食品工学担当 主査研究員
- Jan. 2000 - Mar. 2003 , Industrial Technology Center of Wakayama Prefecture 生活産業部食品工学担当 副主査研究員
- Apr. 1996 - Dec. 1999 , Industrial Technology Research Center of Wakayama Pref. Government 生活産業部食品工学担当 Resercher
- Apr. 1989 - Mar. 1996 , Wakayama Agri-Bio Research Center Research Chemist
- Oct. 1989 - Sep. 1990 , US. Dept. of Agriculture , Agricultural Research Service Fruit & Vegetable Chemistry Laboratory Foreign research associate
- Apr. 1987 - Mar. 1989 , Wakayama Agricultural Processing Research Corporation Research chemist
Research Activities
Research Areas
- Life sciences, Food sciences
- Environmental science/Agricultural science, Horticulture
- Life sciences, Applied biochemistry
Research Interests
カキ, ウメ, カンキツ, リモノイド, ペクチン, 食品機能, 酵素, 果実加工, limonoid, Pectin, Enzymatic peeling, Fruit processing
Published Papers
-
Effects of Kaki-tannin on Blood Lipid Parameters in Healthy Subjects -Analysis of LDL Cholesterol, HDL Cholesterol, non-HDL Cholesterol, and Triglyceride Levels in Healthy Subjects-
Suzuki, T; Moriguchi, Y; Ozaki, Y; Komatani, T; Fukuda, M
Jpn Pharmacol. Her. 51 (1) , 137-151, Jan. 2023 , Refereed -
Changes in proanthocyanidin content during the processing of Umeshu, a spirit-based liqueur of Japanese apricot (Prunus mume Sieb. et Zucc.) fruit.
Horinishi Asako, Toyama Yoshimasa, Watanabe Minoru, Ayano Shigeru, Ozaki Yoshihiko
ACS Food Science & Technology 16, Sep. 2022 , Refereed -
Effects of Kaki-tannin on Reducing Serum LDL Cholesterol Levels in Volunteers with Borderline and Mild Hyper-LDL Cholestrolemia: A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled, Parallel-group Comparison Trial(和訳中)
Suzuki Toshio; Moriguchi Yoshifumi; Ozaki Yoshihiko; Kometani Takashi; Fukuda Masahiro
薬理と治療 50 (2) , 237-246, Feb. 2022 , Refereed
Books etc
- 食品酵素化学の最新技術と応用〈2〉展開するフードプロテオミクス (バイオテクノロジーシリーズ) , 尾崎 嘉彦 , 第22章微生物酵素によるカキ果実剥皮技術の開発 , 第22章微生物酵素によるカキ果実剥皮技術の開発 , シーエムシー出版 , Nov. 2011
- カット野菜品質・衛生管理ハンドブック , 尾崎 嘉彦 , 第6章9節カットフルーツ , 第6章9節カットフルーツ , サイエンスフォーラム , Feb. 2009
- 食品機能性の科学 , 尾崎 嘉彦 , 第3部 第2章 6節3 リモノイド , 第3部 第2章 6節3 リモノイド , 産業技術サービスセンター , Apr. 2008
Conference Activities & Talks
- 酵素法による青果物の剝皮加工技術 - その現状と課題 , 尾﨑嘉彦 , 公益社団法人 日本缶詰びん詰レトルト食品協会 ロングライフ&チルド食品研究会 , 19, Mar. 2024
- 塩蔵ウメ種子に含まれる不溶性プロアントシアニジン定量の試み , 岩井聡磨; 堀西朝子; 綾野茂; 尾﨑嘉彦 , 日本食品科学工学会第70回大会 , 26, Aug. 2023
- Changes in Proanthocyanidin during the Umeshu Processing , 堀西朝子; 登山仁雅; 渡邉穣; 綾野茂; 尾﨑嘉彦 , 日本農芸化学会2023年度大会 , 16, Mar. 2023
MISC
- 酵素法による果実類の剥皮加工技術の開発とその応用 , 尾崎嘉彦 , 農業 , 1716 , 32 , 38 , May. 2024
- Proanthocyanidin found in the fruit of Japanese apricot (Prunus mume Sieb. et Zucc.) and their changes during the Umeshu Processing. , 堀西朝子; 綾野茂; 尾崎嘉彦 , 果汁協会報 , 787 , 2024
- 果樹研究最前線 No.299 酵素法によるブドウ果実の剥皮技術の開発 , 滝沢潤; 尾崎嘉彦 , 果実日本 , 77 , 2 , 2022
Patents
- Peeling procedure of fruit and vegetables , 滝沢潤, 木下友花, 尾﨑嘉彦, 堀西朝子 , 特許第7417215号
- ビワ果実の剥皮方法及び剥皮ビワ果実 , 野口 真己, 尾崎 嘉彦 , 特許5991676
- カキ果実の剥皮方法及び剥皮カキ果実 , 野口 真己, 尾崎 嘉彦, 東 順一 , 特許5916116
Awards & Honors
- Jan. 2013, 茨城県科学技術振興財団, つくばサイエンス・アカデミー
- Sep. 2012, 社団法人日本果汁協会, 技術奨励賞
Research Grants & Projects
- 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 生研支援センター, 革新的技術開発・緊急展開事業(うち先導プロジェクト), 国産果実の新たな需要を喚起する育種素材の創出および加工技術の開発 , 国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 果樹茶業研究部門 他11機関
- 農林水産省, 農林水産省委託プロジェクト研究, 広域・大規模生産に対応する業務・加工用作物品種の開発 , 独立行政法人 農業食品産業技術総合研究機構他
- Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C), Research for stability of solubilyzing polyphenols with beta-1,3-glucan , Osaka City University