Researchers

MORIYAMA Tatsuya

MORIYAMA Tatsuya
Professor/Dean
Faculty Department of Applied Biological Chemistry / Graduate School of Agriculture / Agricultural Technology and Innovation Research Institute
Researchmap https://researchmap.jp/read0012956

Education and Career

Education

  • - 1987 , Kyoto University, Faculty of Agriculture,
  • - 1991 , Kyoto University, Graduate School, Division of Agriculture,
  • 1983/04 - 1987/03 , Kyoto University, Faculty of Agriculture,
  • 1987/04 - 1991/05 , 京都大学大学院, 農学研究科,

Academic & Professional Experience

  • Oct. 2022 - Today , Dean
  • Apr. 2018 - Today , 近畿大学アグリ技術革新研究所(兼任)
  • Apr. 2014 - Today , Kindai University Faculty of Agriculture 教授
  • Apr. 2008 - Mar. 2014 , Kindai University Faculty of Agriculture 准教授
  • Apr. 2005 - Mar. 2008 , Kindai University Faculty of Agriculture 講師
  • Apr. 2001 - Mar. 2005 , 京都大学大学院 農学研究科 助教(助手)
  • Jun. 1991 - Mar. 2001 , Kyoto University 食糧科学研究所 助手
  • Mar. 1996 - Feb. 1997 , Stanford University Department of Biological Science Visiting scholar
  • Apr. 1991 - May. 1991 , 日本学術振興会特別研究員(D.C)

Research Activities

Research Areas

  • Life sciences, Food sciences
  • Life sciences, Nutrition and health science
  • Life sciences, Applied biochemistry
  • Life sciences, Cell biology

Research Interests

Nutritional Biochemistry, Food Science, food allergy, 食物アレルギー, 食品機能学, 細胞生物学, 食品分子機能学, Cell Biology, Molecular Food Function

Published Papers

  1. Soybean Allergen Detection for Hypoallergenicity Validation of Natto-A Fermented Soybean Food
    Rikiya Shimada; Yohei Harada; Erika Yano; Nobuhiro Zaima; Tatsuya Moriyama
    ACS Food Science & Technology  19, Apr. 2024 
  2. Commercial ELISA kits for soy protein determination: Characterization and compatibility
    Rikiya Shimada; Erika Yano; Nobuhiro Zaima; Tatsuya Moriyama
    Food Science and Technology Research  29  (6)  , 553-558, Nov. 2023  , Refereed
  3. Identification of a 17 kDa protein that is a potentially novel antigen of lettuce-associated respiratory allergy in farmers.
    Junya Yoshioka; Tatsuya Nagano; Reina Sekiya; Erika Yano; Naoya Hatano; Naoko Katsurada; Masatsugu Yamamoto; Motoko Tachihara; Yuichi Uno; Tatsuya Moriyama; Yoshihiro Nishimura; Kazuyuki Kobayashi
    Immunity, inflammation and disease  11  (11)  , e1093-, Nov. 2023 

MORE

Books etc

  1. 新しい食品加工学 : 食品の保存・加工・流通と栄養 , 高村, 仁知; 森山, 達哉 , 南江堂 , Mar. 2022
  2. 新しい食品加工学(改訂第2版) , 森山 達哉 , 乳 , 乳 , 南江堂 , Feb. 2018
  3. 栄養素でわかる食品と健康:WEB連動テキスト , 森山 達哉; 財満 信宏 , 培風館 , Apr. 2016

MORE

Conference Activities & Talks

  1. ザクロ抽出物によるアディポサイトカイン分泌制御について , 森山 達哉; 河村 幸雄; 株; 食品バイオ研究センター; 株; 食品バイオ研究センター , 第49回 日本栄養・食糧学会 近畿支部大会 , Oct. 2010
  2. アポB含有リポタンパク質分泌抑制を指標にした抗肥満効果を有する植物エキスの探索 , 森山 達哉; 河村 幸雄; 株)ファンケル 総合研究所 , 日本農芸化学会 大会 , Mar. 2010
  3. 大豆中の花粉症関連アレルゲン(Glym3, Glym4)のクローニングと特性解析 , 森山 達哉; 河村 幸雄 , 日本農芸化学会 大会 , Mar. 2010

MORE

MISC

  1. スギ花粉抗原の経皮感作能の評価と検証 , 原田 陽平; 土喰 光希; 嶌田 力也; 棚橋 菜々; 矢野 えりか; 財満 信宏; 森山 達哉 , アレルギーの臨床 , 43 , 5 , 401 , 403 , May. 2023
    Summary:花粉症では,花粉抗原の吸引感作が発症基盤となるが,近年注目されている経皮感作が成立しうる可能性も想定される。そこで,本研究では,マウスモデルを用いて,スギ花粉抽出液を皮膚に塗布し,血中での抗原特異的Th2型抗体(IgE,IgG1)の産生を検証,評価を試みた。その結果,抗原特異的IgEの産生は認められなかったが,抗原特異的IgG1に関しては,いくつかのマウス個体で確認された。この結果から,条件によっては,花粉抗原も一定の経皮感作能を有する可能性が示唆された。(著者抄録)
  2. 食品香気成分であるβカリオフィレン吸入後の体内移行と血管に及ぼす影響 , 財満 信宏; 東原 真代; 松村 晋一; 吉岡 百合; 森山 達哉 , 脂質生化学研究 , 65 , 289 , 290 , May. 2023
  3. 【食物アレルギー診療-開業医の立場での展開-】ヒマワリの種による即時型アレルギーの1例 , 渡部 裕子; 森山 達哉 , Derma. , 332 , 18 , 22 , Mar. 2023
    Summary:13歳,男性.ヒマワリの種を含むナッツ,ドライフルーツなど8種を含むスナック菓子を摂取してまもなく口腔の違和感,眼瞼浮腫,膨疹が出現した.プリックテストはヒマワリの種に強陽性であった.ヒマワリの種抽出物の特異的IgE陽性(ELISAによる),ヒマワリの種抽出物を用いた免疫ブロット法では,16kDa付近に強いIgE結合タンパク質を検出した.ヒマワリの種を餌とするペットの飼育歴はなく,キク科花粉の特異IgEは陰性で,経口感作が疑われたが,感作機会は明らかではなかった.(著者抄録)

MORE

Patents

  1. 食品中の抗原の定量方法 , 森山 達哉, 宮嵜 恵子, 城月 晃, 佐藤 亜紀, 澤口 誠 , 特許第6944679号
  2. 食品中の抗原の定量方法 , 森山 達哉, 宮嵜 恵子, 城月 晃, 佐藤 亜紀, 澤口 誠
  3. 肥満、高脂血症および動脈硬化性疾患の治療・予防剤 , 吉積 一真, 森山 達哉, 小笹 清香, 河田 照雄

MORE

Awards & Honors

  1. Jul. 2022, 日本栄養・食糧学会, 令和 4 年度 日本栄養・食糧学会トピックス賞(指導学生受賞)
  2. Mar. 2019, 日本農芸化学会, 2018年 BBB論文賞
  3. 2013, 平成25年度日本皮膚アレルギ-学会誌年間最優秀論文賞(連名)

MORE

Research Grants & Projects

  1. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research, Studies on the factors affecting the potencies of transdermal sensitization of food proteins , Kindai University
  2. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C), Identification of percutaneously sensitizing food allergens and analysis of preventing food factors , Kindai University
  3. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C), Evaluation of allergenicity of food proteins sensitized from dermal. , Kinki University

MORE