Researchers

MORIYAMA Tatsuya

MORIYAMA Tatsuya
Professor/Dean
Faculty Department of Applied Biological Chemistry / Graduate School of Agriculture / Agricultural Technology and Innovation Research Institute
Researchmap https://researchmap.jp/read0012956

Education and Career

Education

  • - 1987 , Kyoto University, Faculty of Agriculture,
  • - 1991 , Kyoto University, Graduate School, Division of Agriculture,
  • 1983/04 - 1987/03 , Kyoto University, Faculty of Agriculture,
  • 1987/04 - 1991/05 , 京都大学大学院, 農学研究科,

Academic & Professional Experience

  • Oct. 2022 - Today , Dean
  • Apr. 2018 - Today , 近畿大学アグリ技術革新研究所(兼任)
  • Apr. 2014 - Today , Kindai University Faculty of Agriculture 教授
  • Apr. 2008 - Mar. 2014 , Kindai University Faculty of Agriculture 准教授
  • Apr. 2005 - Mar. 2008 , Kindai University Faculty of Agriculture 講師
  • Apr. 2001 - Mar. 2005 , 京都大学大学院 農学研究科 助教(助手)
  • Jun. 1991 - Mar. 2001 , Kyoto University 食糧科学研究所 助手
  • Mar. 1996 - Feb. 1997 , Stanford University Department of Biological Science Visiting scholar
  • Apr. 1991 - May. 1991 , 日本学術振興会特別研究員(D.C)

Research Activities

Research Areas

  • Life sciences, Food sciences
  • Life sciences, Nutrition and health science
  • Life sciences, Applied biochemistry
  • Life sciences, Cell biology

Research Interests

Nutritional Biochemistry, Food Science, food allergy, 食物アレルギー, 食品機能学, 細胞生物学, 食品分子機能学, Cell Biology, Molecular Food Function

Published Papers

  1. Pathogenesis-related protein, thaumatin-like protein 1b is a transdermal sensitizing allergen of mango fruits in mouse models
    Rikiya Shimada; Nanoka Kimura; Shiho Tsukamoto; Yuuki Tsuboi; Erika Yano; Nobuhiro Zaima; Tatsuya Moriyama
    CyTA - Journal of Food  22  (1)  5, Nov. 2024  , Refereed
  2. Food components and Abdominal aortic aneurysm.
    Tomoko Sumi; Hirona Kugo; Mayo Higashihara; Tatsuya Moriyama; Nobuhiro Zaima
    Bioscience, biotechnology, and biochemistry  7, Oct. 2024 
  3. Food-dependent exercise-induced anaphylaxis caused by leek and several allergens of the allium family.
    Noriko Takamatsu; Kazuko Nakamura; Mao Suzuki; Akiko Ito; Tatsuya Moriyama; Takeshi Kanbara
    The Journal of dermatology  51  (9)  , 1245-1247, Sep. 2024 

MORE

Books etc

  1. 新しい食品加工学 : 食品の保存・加工・流通と栄養 , 高村, 仁知; 森山, 達哉 , 南江堂 , Mar. 2022
  2. 新しい食品加工学(改訂第2版) , 森山 達哉 , 乳 , 乳 , 南江堂 , Feb. 2018
  3. 栄養素でわかる食品と健康:WEB連動テキスト , 森山 達哉; 財満 信宏 , 培風館 , Apr. 2016

MORE

Conference Activities & Talks

  1. ザクロ抽出物によるアディポサイトカイン分泌制御について , 森山 達哉; 河村 幸雄; 株; 食品バイオ研究センター; 株; 食品バイオ研究センター , 第49回 日本栄養・食糧学会 近畿支部大会 , Oct. 2010
  2. アポB含有リポタンパク質分泌抑制を指標にした抗肥満効果を有する植物エキスの探索 , 森山 達哉; 河村 幸雄; 株)ファンケル 総合研究所 , 日本農芸化学会 大会 , Mar. 2010
  3. 大豆中の花粉症関連アレルゲン(Glym3, Glym4)のクローニングと特性解析 , 森山 達哉; 河村 幸雄 , 日本農芸化学会 大会 , Mar. 2010

MORE

MISC

  1. Lipid Transfer Protein(LTP)を原因アレルゲンとして発症したと考えたブドウアレルギーの1例-本邦ではまれな発症のLTP Syndromeに関する文献的考察を含めて- , 原田晋; 原田朋佳; 森山達哉 , 皮膚科の臨床 , 66 , 5 , 2024
  2. Recent studies on the effect of skin protection on allergic sensitization , 米澤美乃里; 山本将揮; 原田陽平; 財満信宏; 財満信宏; 森山達哉; 森山達哉 , 月刊アレルギーの臨床 , 600 , 2024
  3. グリホサート耐性遺伝子組換え大豆の経皮感作能の検証 , 原田陽平; 山下昇太; 米澤美乃里; 阿部紗也; 嶌田力也; 矢野えりか; 財満信宏; 財満信宏; 財満信宏; 森山達哉; 森山達哉; 森山達哉 , 日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 , 78th , 2024

MORE

Patents

  1. 食品中の抗原の定量方法 , 森山 達哉, 宮嵜 恵子, 城月 晃, 佐藤 亜紀, 澤口 誠 , 特許第6944679号
  2. 食品中の抗原の定量方法 , 森山 達哉, 宮嵜 恵子, 城月 晃, 佐藤 亜紀, 澤口 誠
  3. 肥満、高脂血症および動脈硬化性疾患の治療・予防剤 , 吉積 一真, 森山 達哉, 小笹 清香, 河田 照雄

MORE

Awards & Honors

  1. Jul. 2022, 日本栄養・食糧学会, 令和 4 年度 日本栄養・食糧学会トピックス賞(指導学生受賞)
  2. Mar. 2019, 日本農芸化学会, 2018年 BBB論文賞
  3. 2013, 平成25年度日本皮膚アレルギ-学会誌年間最優秀論文賞(連名)

MORE

Research Grants & Projects

  1. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research, Studies on the factors affecting the potencies of transdermal sensitization of food proteins , Kindai University
  2. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C), Identification of percutaneously sensitizing food allergens and analysis of preventing food factors , Kindai University
  3. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C), Evaluation of allergenicity of food proteins sensitized from dermal. , Kinki University

MORE