Researchers

MORIYAMA Tatsuya

MORIYAMA Tatsuya
Professor/Dean
Faculty Department of Applied Biological Chemistry / Graduate School of Agriculture / Agricultural Technology and Innovation Research Institute
Researchmap https://researchmap.jp/read0012956

Education and Career

Education

  • - 1987 , Kyoto University, Faculty of Agriculture,
  • - 1991 , Kyoto University, Graduate School, Division of Agriculture,
  • 1983/04 - 1987/03 , Kyoto University, Faculty of Agriculture,
  • 1987/04 - 1991/05 , 京都大学大学院, 農学研究科,

Academic & Professional Experience

  • Oct. 2022 - Today , Dean
  • Apr. 2018 - Today , 近畿大学アグリ技術革新研究所(兼任)
  • Apr. 2014 - Today , Kindai University Faculty of Agriculture 教授
  • Apr. 2008 - Mar. 2014 , Kindai University Faculty of Agriculture 准教授
  • Apr. 2005 - Mar. 2008 , Kindai University Faculty of Agriculture 講師
  • Apr. 2001 - Mar. 2005 , 京都大学大学院 農学研究科 助教(助手)
  • Jun. 1991 - Mar. 2001 , Kyoto University 食糧科学研究所 助手
  • Mar. 1996 - Feb. 1997 , Stanford University Department of Biological Science Visiting scholar
  • Apr. 1991 - May. 1991 , 日本学術振興会特別研究員(D.C)

Research Activities

Research Areas

  • Life sciences, Food sciences
  • Life sciences, Nutrition and health science
  • Life sciences, Applied biochemistry
  • Life sciences, Cell biology
  • Life sciences, Allergies and connective tissue disease
  • Life sciences, Immunology

Research Interests

Nutritional Biochemistry, Food Science, 食品機能学, protein foods, 食物アレルギー, allergen, 食品分子機能学, 細胞生物学, food allergy, Cell Biology, Molecular Food Function

Published Papers

  1. Pathogenesis-related protein, thaumatin-like protein 1b is a transdermal sensitizing allergen of mango fruits in mouse models
    Rikiya Shimada; Nanoka Kimura; Shiho Tsukamoto; Yuuki Tsuboi; Erika Yano; Nobuhiro Zaima; Tatsuya Moriyama
    CyTA - Journal of Food  22  (1)  5, Nov. 2024  , Refereed
  2. Food components and Abdominal aortic aneurysm.
    Tomoko Sumi; Hirona Kugo; Mayo Higashihara; Tatsuya Moriyama; Nobuhiro Zaima
    Bioscience, biotechnology, and biochemistry  7, Oct. 2024 
  3. Food-dependent exercise-induced anaphylaxis caused by leek and several allergens of the allium family.
    Noriko Takamatsu; Kazuko Nakamura; Mao Suzuki; Akiko Ito; Tatsuya Moriyama; Takeshi Kanbara
    The Journal of dermatology  51  (9)  , 1245-1247, Sep. 2024 

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Books etc

  1. 健康栄養学 : 健康科学としての栄養生理化学 = Nutrition & health , 井上, 順; 小田, 裕昭; 加藤, 久典; 関, 泰一郎; 西村, 直道; 細野, 崇 , 12章、21章、26章 , 12章、21章、26章 , 共立出版 , Feb. 2024
  2. 新しい食品加工学 : 食品の保存・加工・流通と栄養 , 高村, 仁知; 森山, 達哉 , 南江堂 , Mar. 2022
  3. 新しい食品加工学(改訂第2版) , 森山 達哉 , 乳 , 乳 , 南江堂 , Feb. 2018

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Conference Activities & Talks

  1. 花粉症に関連する新しいタイプの食物アレルギー , 森山達哉 , (市民公開講座「第7回ひと・健康・未来シンポジウム2015福岡(食物アレルギーの最新情報)」) , 4, Jul. 2015
  2. Diversity of food allergy , MORIYAMA, Tatsuya , ACN2015 Symposium 32、(How can we fight against food allergy?), 12th Asian Congress of Nutrition May 16, 2015 (PACIFICO Yokohama, Kanagawa, Japan).(Organizer and speaker) , 16, May. 2015
  3. 農作物の健康機能性とアレルゲン性 , 森山達哉 , 京都大学食品分子機能学招待セミナー , 27, Nov. 2014

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MISC

  1. Reviews on allergenicity evaluation of new food protein materials , 稲田朱音; 阿部紗也; 財満信宏; 森山達哉 , アレルギー∞リウマチ性疾患 , 45 , 7 , 49 , 52 , Jul. 2025
  2. 特集 すぐに役立つ すごく役立つ 皮膚科検査の基本マニュアル 感受性検査 未知の原因抗原の調べ方-イムノブロッティング法を中心に- , 阿部 紗也; 森山 達哉 , 皮膚病診療 , 46 , 13 , 24 , 26 , 15, Dec. 2024
  3. Lipid Transfer Protein(LTP)を原因アレルゲンとして発症したと考えたブドウアレルギーの1例-本邦ではまれな発症のLTP Syndromeに関する文献的考察を含めて- , 原田晋; 原田朋佳; 森山達哉 , 皮膚科の臨床 , 66 , 5 , 591 , 596 , 2024

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Patents

  1. 食品中の抗原の定量方法 , 森山 達哉, 宮嵜 恵子, 城月 晃, 佐藤 亜紀, 澤口 誠 , 特許第6944679号
  2. 食品中の抗原の定量方法 , 森山 達哉, 宮嵜 恵子, 城月 晃, 佐藤 亜紀, 澤口 誠
  3. 肥満、高脂血症および動脈硬化性疾患の治療・予防剤 , 吉積 一真, 森山 達哉, 小笹 清香, 河田 照雄

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Awards & Honors

  1. Jun. 2025, 日本栄養・食糧学会, 令和7年度 日本栄養・食糧学会大会トピックス賞(指導学生受賞)
  2. 2024, 日本小児アレルギー学会, 2023年度日本小児アレルギー学会優秀論文賞(共著)
  3. Jul. 2022, 日本栄養・食糧学会, 令和 4 年度 日本栄養・食糧学会トピックス賞(指導学生受賞)

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Research Grants & Projects

  1. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research, Reassessment of the diversity and commonality of food allergens using transdermal sensitization capacity and digestive resistance as indicators. , Kindai University
  2. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research, Studies on the factors affecting the potencies of transdermal sensitization of food proteins , Kindai University
  3. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C), Identification of percutaneously sensitizing food allergens and analysis of preventing food factors , Kindai University

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