Researchers

ISHIMARU Megumi

ISHIMARU Megumi
Professor/Senior Staff
Faculty Department of Science and Technology on Food Safety / Graduate School of Biology-Oriented Science and Technology
Researchmap https://researchmap.jp/read0065976

Education and Career

Education

  • - 1999 , Osaka Prefecture University, 農学研究科,

Academic & Professional Experience

  • Apr. 2020 - Today , Kindai University Faculty of Biology-Oriented Science and Technology Department of Science and Technology on Food Safety 教授

Research Activities

Research Areas

  • Environmental science/Agricultural science, Horticulture

Research Interests

細胞壁, 細胞壁分解酵素, 構造解析, ベレゾーン, 基質特異性, 組換えタンパク, 園芸利用, 果実軟化, ブドウ, 軟化, ストレス反応, 園芸利用学, 貯蔵技術, 品質保持

Published Papers

  1. Substrate-recognition mechanism of tomato β-galactosidase 4 using X-ray crystallography and docking simulation
    Kaori Matsuyama; Tatsuya Kondo; Kiyohiko Igarashi; Tatsuji Sakamoto; Megumi Ishimaru
    Planta  252  (4)  , 72-72, Oct. 2020  , Refereed
  2. Characterization of three GH35 β-galactosidases, enzymes able to shave galactosyl residues linked to rhamnogalacturonan in pectin, from Penicillium chrysogenum 31B
    Tatsuya Kondo; Yuichi Nishimura; Kaori Matsuyama; Megumi Ishimaru; Masami Nakazawa; Mitsuhiro Ueda; Tatsuji Sakamoto
    Applied Microbiology and Biotechnology  104  (3)  , 1135-1148, Feb. 2020  , Refereed
  3. Effects of hot-air treatment on the quality of blueberry fruits during storage
    松山佳織; 伴 琢也; 石丸 恵
    日本食品保蔵科学会誌  45  (4)  , 169-174, Jul. 2019  , Refereed

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Books etc

  1. 園芸利用学 , 山内, 直樹; 今堀, 義洋 , 文永堂出版 , Apr. 2021
  2. 食品加工・保蔵学 , 石丸 恵 , Jul. 2017
  3. 地球変動研究の最前線を訪ねる , 小川利紘; 及川武久; 陽 捷行; 石丸 恵 , 清水弘文堂 , Feb. 2010

Conference Activities & Talks

  1. モモ果実由来エクスパンシンの糖加水分解活性について , 松山佳織; 近藤辰哉; 阪本龍司; 砂川直輝; 五十嵐圭日子; 石丸 恵 , 第11回細胞壁研究者ネットワーク定例会 , Oct. 2017
  2. モモ果実由来エクスパンシンの糖加水分解活性 , 松山佳織; 近藤辰哉; 阪本龍司; 砂川直輝; 五十嵐圭日子; 石丸 恵 , 日本応用糖質科学会平成29年度大会 , Sep. 2017
  3. 新規植物親和性材料およびその利用について(第一報) , 石丸 恵; 古薗 勉; 神崎真哉; 伴 琢也 , 園芸学会平成29年度秋季大会 , Sep. 2017

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MISC

  1. Structural and functional analysis of tomato beta-galactosidase 4: insight into the substrate specificity of the fruit softening-related enzyme (vol 86, pg 300, 2016) , Masahiro Eda; Takashi Matsumoto; Tatsuji Sakamoto; Megumi Ishimaru; Toshiji Tada , PLANT JOURNAL , 90 , 3 , 621 , 621 , May. 2017
  2. モモ果実の軟化に関与するPpEXP1の糖加水分解活性の有無について , 松山佳織; 近藤辰哉; 阪本龍司; 石丸恵 , 園芸学研究 別冊 , 16 , 1 , 2017
  3. トマトβ-ガラクトシダーゼ4のアミノ酸変異(V548W)導入による酵素特性および基質特異性の変化 , 松山佳織; 近藤辰哉; 阪本龍司; 石丸恵 , 園芸学研究 別冊 , 15 , 1 , 2016

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Patents

  1. 植物親和性材料およびその利用 , 石丸 恵, 古薗 勉, 河邉カーロ和重 , 特許7072157

Awards & Honors

  1. 日本食品保蔵科学会奨励賞(2006)

Research Grants & Projects

  1. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C), Research on the function and molecular structure of expansins involved in fruit softening. , Kindai University
  2. 国立遺伝学研究所, 先進ゲノム支援, 果実軟化に関与するエクスパンシンの機能解明と分子構造研究
  3. 東京農業大学生物資源ゲノム解析センター, 共同利用・共同研究課題, 長期貯蔵を目的としたモモ果肉形質の遺伝子多型解析

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