Researchers
- ISHIMARU Megumi
- Professor/Senior Staff
Faculty | Department of Science and Technology on Food Safety / Graduate School of Biology-Oriented Science and Technology |
---|---|
Researchmap | https://researchmap.jp/read0065976 |
Education and Career
Education
- - 1999 , Osaka Prefecture University, 農学研究科,
Academic & Professional Experience
- Apr. 2020 - Today , Kindai University Faculty of Biology-Oriented Science and Technology Department of Science and Technology on Food Safety 教授
Research Activities
Research Areas
- Environmental science/Agricultural science, Horticulture
Research Interests
細胞壁, 細胞壁分解酵素, 構造解析, ベレゾーン, 基質特異性, 組換えタンパク, 園芸利用, 果実軟化, ブドウ, 軟化, ストレス反応, 園芸利用学, 貯蔵技術, 品質保持
Published Papers
-
Substrate-recognition mechanism of tomato β-galactosidase 4 using X-ray crystallography and docking simulation
Kaori Matsuyama; Tatsuya Kondo; Kiyohiko Igarashi; Tatsuji Sakamoto; Megumi Ishimaru
Planta 252 (4) , 72-72, Oct. 2020 , Refereed -
Characterization of three GH35 β-galactosidases, enzymes able to shave galactosyl residues linked to rhamnogalacturonan in pectin, from Penicillium chrysogenum 31B
Tatsuya Kondo; Yuichi Nishimura; Kaori Matsuyama; Megumi Ishimaru; Masami Nakazawa; Mitsuhiro Ueda; Tatsuji Sakamoto
Applied Microbiology and Biotechnology 104 (3) , 1135-1148, Feb. 2020 , Refereed -
Effects of hot-air treatment on the quality of blueberry fruits during storage
松山佳織; 伴 琢也; 石丸 恵
日本食品保蔵科学会誌 45 (4) , 169-174, Jul. 2019 , Refereed
Books etc
- 園芸利用学 , 山内, 直樹; 今堀, 義洋 , 文永堂出版 , Apr. 2021
- 食品加工・保蔵学 , 石丸 恵 , Jul. 2017
- 地球変動研究の最前線を訪ねる , 小川利紘; 及川武久; 陽 捷行; 石丸 恵 , 清水弘文堂 , Feb. 2010
Conference Activities & Talks
- モモ果実由来エクスパンシンの糖加水分解活性について , 松山佳織; 近藤辰哉; 阪本龍司; 砂川直輝; 五十嵐圭日子; 石丸 恵 , 第11回細胞壁研究者ネットワーク定例会 , Oct. 2017
- モモ果実由来エクスパンシンの糖加水分解活性 , 松山佳織; 近藤辰哉; 阪本龍司; 砂川直輝; 五十嵐圭日子; 石丸 恵 , 日本応用糖質科学会平成29年度大会 , Sep. 2017
- 新規植物親和性材料およびその利用について(第一報) , 石丸 恵; 古薗 勉; 神崎真哉; 伴 琢也 , 園芸学会平成29年度秋季大会 , Sep. 2017
MISC
- Structural and functional analysis of tomato beta-galactosidase 4: insight into the substrate specificity of the fruit softening-related enzyme (vol 86, pg 300, 2016) , Masahiro Eda; Takashi Matsumoto; Tatsuji Sakamoto; Megumi Ishimaru; Toshiji Tada , PLANT JOURNAL , 90 , 3 , 621 , 621 , May. 2017
- モモ果実の軟化に関与するPpEXP1の糖加水分解活性の有無について , 松山佳織; 近藤辰哉; 阪本龍司; 石丸恵 , 園芸学研究 別冊 , 16 , 1 , 2017
- トマトβ-ガラクトシダーゼ4のアミノ酸変異(V548W)導入による酵素特性および基質特異性の変化 , 松山佳織; 近藤辰哉; 阪本龍司; 石丸恵 , 園芸学研究 別冊 , 15 , 1 , 2016
Patents
- 植物親和性材料およびその利用 , 石丸 恵, 古薗 勉, 河邉カーロ和重 , 特許7072157
Awards & Honors
- 日本食品保蔵科学会奨励賞(2006)
Research Grants & Projects
- Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C), Research on the function and molecular structure of expansins involved in fruit softening. , Kindai University
- 国立遺伝学研究所, 先進ゲノム支援, 果実軟化に関与するエクスパンシンの機能解明と分子構造研究
- 東京農業大学生物資源ゲノム解析センター, 共同利用・共同研究課題, 長期貯蔵を目的としたモモ果肉形質の遺伝子多型解析