Researchers

ASHIDA Hisashi

ASHIDA Hisashi
Professor
Faculty Department of Science and Technology on Food Safety / Graduate School of Biology-Oriented Science and Technology
Researchmap https://researchmap.jp/ashida

Education and Career

Education

  • 1983/04 - 1988/03 , Kyoto University, Faculty of Agriculture,
  • 2000/09 - 2000/09 , 京都大学博士(農学) 農論2331号,

Academic & Professional Experience

  • Apr. 2012 - Today , Faculty of Biology-Oriented Science and Technology, Kinki University Professor
  • Jun. 2008 - Mar. 2012 , Kyoto University Graduate School of Biostudies 准教授
  • Jan. 2006 - May. 2008 , Kyoto University Graduate School of Biostudies 助手/助教
  • Apr. 2004 - Dec. 2005 , Osaka University Research Institute for Microbial Diseases 助手
  • Sep. 2001 - Mar. 2004 , Osaka University Research Institute for Microbial Diseases 博士研究員
  • Jul. 2000 - Aug. 2001 , Tulane University, Post doctoral fellow
  • Apr. 1997 - Jul. 2000 , Kyoto University Graduate School of Agriculture
  • Apr. 1997 - Mar. 2000 , 同志社国際中・高等学校 非常勤講師
  • Jul. 1993 - Mar. 1997 , 株式会社京都第一科学
  • Apr. 1988 - Jun. 1993 , ヒガシマル醤油株式会社

Research Activities

Research Areas

  • Life sciences, Applied microbiology
  • Life sciences, Food sciences
  • Life sciences, Applied biochemistry
  • Life sciences, Applied molecular and cellular biology
  • Environmental science/Agricultural science, Entomology

Research Interests

ビフィズス菌, 乳酸菌, 腸内細菌, 応用微生物学, 糖鎖生物学, グリコシダーゼ, 食品機能学, 食品工学, 免疫学, 細胞生物学, オートファジー, 昆虫学, 分類学, 生物多様性, Applied Microbiology, Food Science and Technology, Glycobiology, Cell Biology, Biodiversity

Published Papers

  1. A bacterial sulfoglycosidase highlights mucin O-glycan breakdown in the gut ecosystem.
    Toshihiko Katoh; Chihaya Yamada; Michael D Wallace; Ayako Yoshida; Aina Gotoh; Moe Arai; Takako Maeshibu; Toma Kashima; Arno Hagenbeek; Miriam N Ojima; Hiromi Takada; Mikiyasu Sakanaka; Hidenori Shimizu; Keita Nishiyama; Hisashi Ashida; Junko Hirose; Maria Suarez-Diez; Makoto Nishiyama; Ikuo Kimura; Keith A Stubbs; Shinya Fushinobu; Takane Katayama
    Nature Chemical Biology  2, Mar. 2023  , Refereed
  2. A New Species of the Genus Jujiroa (Coleoptera, Carabidae, Platyninae) from the Kii Peninsula, Central Japan
    Nobuya Wada; Hisashi Ashida
    Elytra, Tokyo, New Series  12  (2)  , 265-270, Dec. 2022  , Refereed
  3. Putrescine Production by Latilactobacillus curvatus KP 3-4 Isolated from Fermented Foods
    Rika Hirano; Aiko Kume; Chisato Nishiyama; Ryosuke Honda; Hideto Shirasawa; Yiwei Ling; Yuta Sugiyama; Misaki Nara; Hiromi Shimokawa; Hiroki Kawada; Takashi Koyanagi; Hisashi Ashida; Shujiro Okuda; Mitsuharu Matsumoto; Hiroki Takagi; Shin Kurihara
    Microorganisms  10  (4)  , 697-697, 24, Mar. 2022  , Refereed

MORE

Books etc

  1. 糖鎖の新機能開発・応用ハンドブック〜創薬・医療から食品開発まで〜 , 梅川碧里; 芦田久; 山本憲二 , エンド型グリコシダーゼを利用した糖鎖合成 , エンド型グリコシダーゼを利用した糖鎖合成 , 株式会社 エヌ・ティー・エス , Aug. 2015
  2. バイオ医薬品開発における糖鎖技術 , 梅川碧里; 芦田久; 山本憲二 , エンドM酵素による糖鎖の効率的な転移付加と均一化 , エンドM酵素による糖鎖の効率的な転移付加と均一化 , シーエムシー出版 , Nov. 2011
  3. Comprehensive Glycoscience Vol. 3 , Hisashi Ashida; Toshihiko Kato; Kenji Yamamoto , Biochemistry of Glycoconjugate Glycans - Degradation of Glycoproteins , Biochemistry of Glycoconjugate Glycans - Degradation of Glycoproteins , Elsevier , 2007

MORE

Conference Activities & Talks

  1. かぶらずしに由来するプトレッシン産生乳酸菌Lactobacillus curvatus KP3-4の分離 , 本田涼将; 白澤秀斗; 河田明輝; 平野里佳; 小栁 喬; 芦田 久; 栗原 新 , 日本乳酸菌学会 2020年度大会 , 28, Nov. 2020
  2. 消化管ミューシンを介した宿主と腸内細菌の共生機構 , 芦田 久 , 日本応用糖質科学会 近畿支部会 , 27, Nov. 2020
  3. ムチン糖鎖による宿主と腸内細菌の共生機構の解明 , 芦田 久 , 日本応用糖質科学会2020年度大会(第69回) , 10, Sep. 2020

MORE

MISC

  1. リアル二刀流サイエンティスト、大澤省三先生 , 芦田久 , さやばね ニューシリーズ , 47 , 64 , 65 , Sep. 2022
  2. 【巻頭言】新しいものを見つける , 芦田久 , 応用糖質科学 , 12 , 3 , 139 , Aug. 2022
  3. 憧れのスター,上野俊一先生 , 芦田 久 , さやばね ニューシリーズ , 41 , 64 , 66 , Mar. 2021

MORE

Patents

  1. エンドグリコセラミダーゼおよびその製造方法
  2. リゾ糖脂質の製造方法
  3. カリウムイオン測定用試薬組成物および試験片

MORE

Awards & Honors

  1. Sep. 2020, 日本応用糖質科学会, 令和2年度 日本応用糖質科学会 学会賞
  2. Mar. 2012, JSBBA, Most-Cited Paper Award
  3. Mar. 2010, JSBBA, Topics Award

Research Grants & Projects

  1. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C), Development of the prebiotics for bifidobacteria targeting plant polysaccharide-degrading pathway , Kindai University
  2. 日本学術振興会, 科研費基盤研究(C), 農産物を活用した腸内環境調節を介する新規機能性食品素材の開発とメカニズム解明
  3. 和歌山県, 先駆的産業技術研究開発支援補助金事業, 伝統的な和歌山ダイコンに乳酸菌の機能性を加味した紀の川漬の開発 , 株式会社河島本家・和歌山県工業技術センター・近畿大学

MORE