Researchers

ANO Takashi

ANO Takashi
Professor
Faculty Department of Biotechnological Science / Graduate School of Biology-Oriented Science and Technology
Researchmap https://researchmap.jp/readhandle0008399

Education and Career

Education

  • - 1981 , Osaka University, School of Engineering,
  • - 1986 , Osaka University, Graduate School, Division of Engineering,
  • - 1986 , 大阪大学大学院工学研究科発酵工学専攻, 工学研究科,

Academic & Professional Experience

  • Tokyo Institute of Technology Chemical Resources Laboratory, Resources Recycling Process Laboratory, Resources Recycling Process Laboratoty Resources Recycling Process Laboratory Associate Professor

Research Activities

Research Areas

  • Life sciences, Applied biochemistry
  • Manufacturing technology (mechanical, electrical/electronic, chemical engineering), Applied biofunctional and bioprocess engineering
  • Environmental science/Agricultural science, Environmental policy and society
  • Environmental science/Agricultural science, Environmental impact assessment

Research Interests

枯草菌, リポペプチド性物質, 調節遺伝子, 2,2-ジヒドロキシベンゾイルグリシン, バイオサーファクタント, サーファクチン, C5糖, バイオリアクター, シデロフォア-, 大腸菌, 遺伝子スイッチ, バイオマス, バクテリオファージMu, 高磁場, バイオフィルム, クローニング, 土壌定着性, beta-ガラクトシダーゼ, リアクター, microbial fuel cell

Published Papers

  1. Development of a biocontrol agent using rice husk biochar with Bacillus sp. IA
    Takashi Ano; Shohei Ebe; Tatsuya Ohike; Masahiro Okanami
    ABSTRACTS OF PAPERS OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY  258  Aug. 2019  , Refereed
  2. Effective application of anode solution in microbial fuel cell to agriculture
    Yuji Fukumoto; Shouhei Ebe; Tatsuya Ohike; Masahiro Okanami; Takashi Ano
    ABSTRACTS OF PAPERS OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY  258  Aug. 2019  , Refereed
  3. Components of rice husk biochar in promoting the growth, sporulation and iturin A production of Bacillus sp. strain IA
    Shohei Ebe; Tatsuya Ohike; Masahiro Okanami; Takashi Ano
    ZEITSCHRIFT FUR NATURFORSCHUNG SECTION C-A JOURNAL OF BIOSCIENCES  74  (7-8)  , 211-217, Jul. 2019  , Refereed

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Books etc

  1. Science and Technology Against Microbial Pathogens , 岡南 政宏; 阿野 貴司 , World Scientific , Sep. 2011
  2. Bacterial growth under strong magnetic field electricity and magnetism in biology and medicine , Kuwar Academic/Plenum Publishers , 1999
  3. Bacterial growth under strong magnetic field electricity and magnetism in biology and medicine , Kuwar Academic/Plenum Publishers , 1999

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Conference Activities & Talks

  1. 植物葉を利用した新しい微生物農薬候補株の単離 , 大池 達矢; 岡南 政宏; 阿野 貴司 , 日本農芸化学会2013年度大会 , Mar. 2013
  2. シロイヌナズナの側根伸長を促進するPseudomonas fluorescensの解析 , 津田 高佑; 玉置 友樹; 田中 亜里彩; 阿野 貴司; 岡南 政宏 , 日本農芸化学会2013年度大会 , Mar. 2013
  3. The mechanisms for plant growth promotion of Pseudomonas fluorescens A-2 on Arabidopsis thaliana , 岡南 政宏; 田中 亜里彩; 玉置 友樹; 向井 一真; 津田 高佑; 硲 美貴; 阿野 貴司 , 第54回日本植物生理学会年会 , Mar. 2013

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MISC

  1. 〈Original Paper〉 Development of predictive model for bacterial growth in fresh-cut cabbage , 佐藤 聖; 山脇 伸行; 阿野 貴司; 泉 秀実 , 近畿大学生物理工学部紀要 = Memoirs of the Faculty of Biology-Oriented Science and Technology of Kindai University , 49 , 1 , 10 , 31, Oct. 2022
    Summary:[要旨] カットキャベツにおいて初発菌数からの微生物増加に影響を与える主要因は、貯蔵温度である。そこで我々は、初発細菌数と貯蔵温度を基にカットキャベツの細菌増殖の予測モデルを開発した。本予測プログラムは、増殖モデルのフィッティング用プログラムと、細菌の予測曲線描画プログラムで構成されている。細菌増殖データは、1°Cで15日間、5°Cで8日間、10°Cで4日間貯蔵したカットキャベツの一般生菌数から求め、フィッティング用プログラムで分析することで、増殖モデルとともに必要なパラメータの数値を得た。これにより、すべての温度区で細菌の典型的なシグモイド型の増殖曲線が得られた。カット野菜工場で製造されたカット野菜製品の初発菌数とフィッティング用プログラムから得られたパラメータの値を予測曲線描画プログラムに入力し、各貯蔵温度でのカット野菜製品の予測曲線を作成した。本プログラムは、カットキャベツ製品の細菌増殖を正確に予測できたが、カットキャベツミックス製品では精度の高い予測が得られなかった(Pr > 0.68)。このことから、今回作製した微生物予測プログラムは、1°C、5°Cおよび10°Cで貯蔵されたカットキャベツ製品の細菌増殖を予測するための有効なツールとなる。 [英文抄録] We developed a predictive model for bacterial growth in fresh-cut cabbage at a given initial bacterial count and storage temperature, since storage temperature could be a major factor that affects the microbial growth from the initial level. The predictive program consists of a fitting program for the growth model and a simulation program to describe the bacterial growth curve. Raw bacterial growth data were obtained from counts of mesophilic aerobic bacteria of fresh-cut cabbage stored at 1ºC for 15 days, 5ºC for 8 days, and 10ºC for 4 days, and then analyzed with a fitting program that gives the growth model with estimated values of parameters. This resulted in typical sigmoid growth curves of bacteria at all temperatures. When we input the initial bacterial counts of fresh-cut products processed in a commercial produce plant and the estimated values of parameters resulting from the fitting program into the simulation program, it gave the predicted bacterial growth curves of fresh-cut products at each storage temperature. The program precisely predicted the growth of bacteria in fresh-cut cabbage product, but not in fresh-cut mixed salad product including cabbage (Pr > 0.68). Therefore, our program would be a useful tool to estimate the bacterial growth of fresh-cut cabbage product held at 1ºC, 5ºC, and 10ºC. Departmental Bulletin Paper application/pdf
  2. Enzymatic characterization and functional improvement of a Stenotrophomonas maltophilia esterase , 前田謙太郎; 矢田凪紗; 土橋大地; 阿野貴司; 阿野貴司; 岡南政宏; 岡南政宏 , 日本農芸化学会大会講演要旨集(Web) , 2021 , 2021
  3. Potential of oligotrophic bacteria as a biological control , 大池達矢; 大池達矢; 藤澤綾乃; 江邉正平; 岡南政宏; 岡南政宏; 阿野貴司; 阿野貴司 , 日本生物工学会大会講演要旨集 , 73rd , 2021

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Patents

  1. トリコデルマ(Trichoderma)属菌を用いた植物病原菌の増殖抑制方法 , 阿野 貴司, 廣瀬 陽一郎 , 特許第6210560号
  2. 新規トリコデルマ属菌を用いたダニ駆除方法及びダニ発生の予防方法 , 阿野 貴司, 芹澤 順三郎, 廣瀬 陽一郎 , 特許第6082756号
  3. 微生物による乾燥耐性向上代謝物の製造方法及び当該代謝物を用いた植物への乾燥耐性を向上させる方法 , 阿野 貴司, 廣瀬 陽一郎

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Research Grants & Projects

  1. Japan Society for the Promotion of Science, Grants-in-Aid for Scientific Research, Construction of Microbial Fuel Cells that produce beneficial compounds , Kindai University
  2. Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology, Grants-in-Aid for Scientific Research(基盤研究(C)), Effective utilization of C5 sugars through the use of biofilm reactor , 東京工業大学->近畿大学
  3. 文部科学省, 科学研究費補助金(奨励研究(A)), 鉄キレートペプチド生合成遺伝子の解析 , 東京工業大学

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